Oslava 30 let fungování komunitních služeb

Autor: devcraft

Pondělí 14. září 2020 od 15 hod. | Nám. Přemysla Otakara II., Č. Budějovice

Přijďte s námi oslavit třicet let fungování komunitních služeb v ČR pro lidi s obtížemi v oblasti duševního zdraví. „Jsme hrdí, že součástí celorepublikové sítě je už skoro 15 let také náš FOKUS,“ říká Tomáš Trajer, odborný ředitel FOKUSu České Budějovice.

Program:  
15.00 – 17.00 jízdy na dvojkolech k duševnímu zdraví
15.00 – 19.00 informace o službách pro lidi s duševním onemocněním, fotokoutek, malování křídami pro děti
17.00 – 17.30 divadlo Loveless/hikikomori
17.30 – 18.00 beseda po divadle
18.00 – koncert na oslavu komunitních služeb

CELOU AKCI PROVÁZÍ SYMBOL ZELENÉ STUŽKY: po celém světě odkazuje zelená stužka na otevřenost k duševnímu zdraví. Kdo bude chtít dát kdekoliv veřejně najevo, že je pro něj duševní zdraví důležité a mělo by se o něm mluvit, může si připnout zelenou stužku. Ať už si ji vyrobí sám, nebo ji dostane od nás na náměstí.

Tomáš Trajer, ředitel FOKUSu a Lucie K., sociální pracovnice

DVOJKOLA (tandem) jsou unikátní příležitost, jak zažít na vlastní kůži, že je nutné se předem domluvit. Kdy, kam a jakým způsobem vyrážíme, kdy zatáčíme, nebo třeba že už zastavujeme a jakým způsobem. Podobně funguje i spolupráce mezi klientem a pracovníkem FOKUSu ;). A když se předem nedomluvíme, nebo někdo z nás (klient či pracovník) začne směřovat jinam, s velkou pravděpodobností se poroučíme k zemi. 
Přilbu s sebou, případně Vám ji půjčíme na místě :).

INFORMACE O SLUŽBÁCH PRO LIDI S DUŠEVNÍM ONEMOCNĚNÍM: chcete se poradit o dostupných službách? Máte někoho blízkého, o koho si děláte starosti a nevíte, jak s ním komunikovat? Jste třeba jen zvědaví, co vlastně děláme? Tak přijďte za námi. Na místě budou k dispozici pracovníci FOKUSu. Těšíme se na Vás :).

FOTOKOUTEK: možnost vyfotit se na podporu lidí s duševním onemocněním. Třeba s bublinou „Nejsi sám“, „Záleží mi na Tobě“ nebo „Když chceš, tak můžeš“ apod.

MALOVÁNÍ KŘÍDAMI PRO DĚTI: vezměte s sebou na náměstí i svoje ratolesti. Budou moci vybarvit nápis na zemi FOKUS, nebo třeba namalovat veselý obrázek.

DIVADLO LOVELESS/HIKIKOMORI: Work in progress tanečního sóla Kamily Mottlové zpracovává japonský fenomén „hikikomori“ (odtržení se). Podle japonského psychologa Tamaki Saïtóa je hikikomori člověk, který se dobrovolně rozhodne uzavřít před společností. Izoluje se doma, ve svém pokoji a odmítá jakýkoli fyzický kontakt s okolním světem, a to až po dobu několika let. V současné době se v Japonsku odhaduje minimálně milion, ale spíš mnohem více takových případů…

BESEDA PO DIVADELNÍM PŘEDSTAVENÍ: volné sdílení zážitků z právě shlédnutého divadla, debata s herečkou Kamilou Mottlovou a odbornými pracovníky FOKUSu…

KONCERT NA OSLAVU KOMUNITNÍCH SLUŽEB: neformální hudební uskupení herců Malého divadla

Před TŘICETI LETI byl jako první v ČR založen Fokus v Praze. Dal vzniknout komunitní a terénní péči pro lidi s obtížemi v oblasti duševního zdraví. Od roku 1990 se přidala řada dalších organizací k původní myšlence: pomáhat žít lidem s duševním onemocněním plnohodnotný život mimo zdi psychiatrických léčeben a bez izolace od většinové společnosti. To je i cílem FOKUSu České Budějovice.

Více informací na https://www.komunitne30let.cz/